tisdag 21 juni 2011

Viktiga ord,

Akut depression

Här har något hänt på senare tid. Riktigt vad, kan vara lätt eller svårt att definiera för den drabbade men står ofta klart för omgivningen. Lättast är det att förstå om det gäller en förlust av något värdefullt som ungdom, hälsa, karriär eller en smärtsam separation från en älskad närstående.

Men det kan också handla om en förlust av en börda eller plikt, eller en på det medvetna planet efterlängtad separation från en inskränkande och dålig relation. Detta kan tyckas paradoxalt - nu borde jag vara lycklig! Lycklig bör jag också vara efter en avundsvärd framgång, lyckat projekt eller i samband med förbättrad ekonomi. Men i stället kommer känslan av tomhet och meningslöshet. Var detta allt?

Du känner dig nedstämd, inget är roligt längre och du lider av ångest inför framtiden eller något i det förflutna. Du grubblar utan att komma vidare. Aptiten kanske avtar eller så tröstäter du. Du sover för mycket eller för litet, vaknar ofta tidigt med oro. En tid försöker du fly in i arbete och stress eller ett hektiskt nöjesliv.
Självförtroendet sviktar och du känner dig utanför och sämre än andra. En del blir gråtmilda, andra åter får omotiverade vredesutbrott (mest män). Diffusa kroppsliga symtom (spänningssmärtor, magbesvär) oroar och kan maskera vad det egentligen handlar om. Många vänder sig till sjukvården med huvudvärk, ryggsmärtor eller magont.

Överkänslighet kan vara utmärkande. Blickar och skämt med en antydan till udd, som dock är oskyldigt menade, tar du åt dig som förolämpningar och kränkningar. 


Omgivningen känner sig maktlös och tröttnar lätt på ditt ältande och drar sig undan.

Dina närstående blir tyvärr också drabbade - fast kanske inte som du själv fruktar i dina skuldkänslor. De kan, liksom du, behöva stöd.


Råd till anhöriga

Om en närstående går in i en depression befinner du dig i en svår situation. Det finns inga enkla knep att ta till och goda råd har ett begränsat värde och du måste själv ta ställning till om de passar in i er situation och är i överensstämmelse med din karaktär.

Acceptera din maktlöshet och övergivenhet! Din närstående är inte tillgänglig på samma sätt som förut och det är mycket lite du kan göra åt det. Låt inte hans eller henne
s tillstånd bli en heltidssyssla för dig. Gör annat som intresserar dig och glöm inte bort att du bara har ett liv!
Var inte överdrivet snäll! Känn efter hur generös du egentligen känner dig!

Dessa två råd utgör inte en uppmaning till kärlekslöshet. De är avsedda att hjälpa dig att skaffa ett andrum  för att hämta energi att kunna hålla ut på sikt och för den deprimerade att slippa belastas av onödig skuld genom att du överdrivet uppoffrar dig.

Vad som kan vara särskilt betungande för de närstående är att det ofta finns ett dolt budskap till omgivningen i en depression: "ni är hopplösa att leva med!" Detta dolda budskap riskerar att göra dig själv deprimerat snäll.

Kanske hänger din benägenhet till överdriven snällhet samman med att du lastar dig själv för utvecklingen. Ni kanske till och med befinner er i en cirkel av dunkel skuld och försåtligt skuldbeläggande. Om så är fallet sök upp en klok och neutral medmänniska och tala igenom hur du tänker och handlar!

Risken finns att den överdrivna snällheten och självuppoffrandet knuffar honom eller henne djupare in i det mörka landskapets demonvärld. Det är ju inte det du vill.
Rådet att inte säga "ryck upp dig!" har blivit en självklarhet i många kretsar - nästan ett tabu. Det är klokt att ta det rådet till sig med viss eftertanke.

Om du säger "ryck upp dig!" vid fel tillfälle - och det är oftast fel tillfälle - lägger du bara sten på börda.

Men det kan finnas tillfällen när den som är deprimerad kan ta till sig av din heliga vrede och omsorg.
Skydda den som är deprimerad från sammanhang som karaktäriseras av uppsluppen glättighet och mycket alkohol!



//Läs gärna hela texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar